Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 16 czerwca 2017

Letnia kostka owocowa




Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski.


Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker  dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega!


Składniki:

Forma 24/24
14 podłużnych biszkoptów

Masa serowa:
330 ml śmietanki 30%
½ kg twarogu mielonego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
50 g startej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru pudru

Wierzch:
Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)

Sposób przygotowania:

Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy.
Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy  osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała. 

Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej w 750 ml gorącej wody.

Wstawiamy do lodówki na całą noc.



Smacznego!




16 komentarzy:

  1. wygląda to ciasto przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda takie ciacho! Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zjawiskowo 😊 Częstuję się kawałeczkiem i pozdrawiam 💋

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow! Prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Muszę zrobić to ciasto w najbliższym tygodniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile wody do galaretki truskawkowej i agrestowej? tyle ile na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis prezentuje się cudownie pewnie tak samo smakuje zapisuje przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam na urodziny córek. Wszyscy po nie sięgnęli bo kusi już samym wyglądem ( koniecznie musi być galaretka krystaliczna - już jest dostępna w dobrych marketach p smaku truskawki i wanili oraz cytryny). Dziękuje za przepis :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam na urodziny córek, wszyscy po nie sięgneli bo intryguje wyglądem i smakiem( galaretki już można spotkać w dobrych marketach) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ser moze byc z wiaderka taki gotowy?,?

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks so delicious. I am going to try this at home. Thanks Aga Milutka

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie są wymiary tej tortownicy?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj